Lähes puolet Santavuoren tuulivoimaloista pystytetty

Tämän viikon kuluessa Santavuorelle on pystytetty lähes puolet koko tuulipuiston voimaloista. Kahdeksasta pystytetystä voimalasta neljä on ehditty myös kytkeä verkkoon ja hanke etenee suunnitellun aikataulun mukaisesti.


Työmaa-alueelle on pääsy kielletty

Turvallisuussyistä työmaa-alueelle, jossa tuulivoimaloiden osien kuljetukset tai pystytykset ovat käynnissä, on pääsy kokonaan kielletty. Kyseiset tieosuudet ja alueet on merkitty varoituskyltein ja puomein/lippusiimoin. Rajatun alueen sisäpuolelle ei kenelläkään ulkopuolisella ole asiaa, sillä nostoalueella ja sen läheisyydessä ei ole turvallista oleskella.

Tuulivoimala kootaan erikoisnostureilla

Voimalaitos kootaan pala palalta erikoisnostureilla. Nostovoiman on oltava järeä, sillä raskain komponentti painaa lähes 80 tonnia. Tuulivoimalat ovat 137 metriä korkeita, joten nosturin koukku ylettyy reilun 150 metrin korkeuteen.

Katso video nosturin kasaamisesta:


Tuuliolosuhteet määräävät komponenttien asennuksen

Ennen kuin tuulivoimala voidaan ottaa koekäyttöön, on konehuoneeseen vedetty sähkökaapelit ja tarkistettu kytkennät. Kun voimala vapautetaan tuulen pyöritettäväksi, se alkaa välittömästi tuottaa sähköä verkkoon.

Komponenttien asennuksessa seurataan tarkasti tuuliennusteita ja nosturin puomin kärjessä olevaa tuulennopeusmittaria. Asennukseen valmistaudutaan, kun puuskatuuliennuste on alle 9 metriä sekunnissa. Koko voimalan asennukseen optimiolosuhteissa kuluu noin 24 tuntia.


TV-signaalin voimakkuutta selvitetään

EPV Tuulivoima on teettänyt alkuvuodesta tuulivoimapuiston vaikutusalueella mittauksia tv-signaalin liittyen. Mittauksilla on haluttu tarkistaa, ettei alueella ole ennestään liian heikkoa signaalia. Mikäli signaalit ovat jo ennestään heikkoja, voivat tuulivoimaloiden liikkuvat lavat vaikuttaa lähetysasemilta lähteviin signaaleihin.

Tällä hetkellä tv-signaalin voimakkuudessa on havaittu heikkouksia joidenkin talouksien kohdalla. Selvitämme tilannetta tarkemmin ja kerromme korjaustoimenpiteistä lähiaikoina. Jo ennestään liian heikko signaali voidaan korjata mm. antennien uudelleensuuntauksilla.

 

Video: MH Kuva / Mikko Havusela, Ilmajoki
Kuva: Rami Mattila, Ilmajoki