Tuulivoimaloiden osien kuljetukset Paskoonharjun puistoon Teuvalle ovat alkaneet

Viime viikolla pääsiäisen kynnyksellä kuljetettiin ensimmäisten tuuliturbiinien lavat Vaasan satamasta Teuvan Paskoonharjulle rakenteilla olevaan EPV Tuulivoiman tuulivoimapuistoon.

Lavat kuljetetaan rekoissa yksi kerrallaan ja kolmen rekan erissä tuulivoimapuistoon tulevina viikkoina. Kuljetuksia tehdään lähes päivittäin aina huhtikuun loppuun asti, ja niitä tehdään arkipäivien lisäksi lauantaisin.

Rekat kulkevat Sundomin ja Maalahden kautta kasitietä pitkin Teuvalle. Kuljetusrekkojen edessä ja takana kulkee liikenteenohjausautoja.

Kuljetamme päivittäin yhden setin, eli yhteen tuulimyllyyn tarvittavat lavat. Niiden lisäksi kuljetamme muita osia, kuten tornilohkoja. Yhden päivän aikana ei voi tehdä montaa rekkakuljetusta, sillä suurten ja raskaiden komponenttien kuljetus vaatii aikaa, tarkkoja turvallisuustoimia ja paljon liikennejärjestelyjä.

Pelkästään esimerkiksi lapojen siirtämisiin ja kiinnittämisiin kuluu tunteja aikaa. Ne on aina kiinnitettävä erittäin hyvin rekkoihin, vaikka kyse olisi pienestäkin siirrosta. Näissä on mentävä aina turvallisuus edellä.

Tuuliturbiinien pystytys alkaa huhtikuussa. Turbiinien pystytys riippuu siitä, miten saamme toimittajilta komponentteja, ja ovatko sääolosuhteet oikeat turbiinien pystytykseen. Ideaaliolosuhteissa yhden voimalan asennukseen menee 3-4 työpäivää ja lapojen asentamiseen menee noin 6 tuntia.

Puisto on valmis kokonaisuudessaan ensi vuonna eli 2022. Teuvan tuulivoimapuiston toteutusvaihe alkoi jo vuonna 2017. Alueella on jo ennestään kaksi 3,2 MW:n tuulivoimalaa, jotka ovat olleet tuotannossa vuodesta 2018 lähtien. Nyt aloitetaan 21:n 5,6 MW:n voimalan rakentaminen. Valmistuessaan Teuvan Paskooharjun puistossa on kaikkiaan 23 tuulivoimalaa.

Katso video kuljetuksista TÄÄLLÄ

Video: Marko Takala