Torkkolan tuulivoimapuisto vihittiin käyttöön

Torkkolan 16 tuulivoimalaa pyörivät komeasti, kun valmis puisto vihittiin käyttöön torstaina 28.5.2015. Kutsuvierastilaisuus järjestettiin aiemmin päivällä, ja illalla puiston ovet olivat kaikille avoimet. Vihkiäispäivän aikana puistossa kävi yli 1200 kiinnostunutta vierailijaa.

Energiapääkaupungin maamerkki

Tuulivoimapuiston vihki käyttöön europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Hänestä uusi tuulivoimapuisto sopii erinomaisesti Vaasan seudun energiaklusterin henkeen.
– Klusterin näkyvänä osana ovat alueen oma energiatuotanto ja –sovellutukset. Siksi on merkittävää, että yksi Suomen suurimmista tuulivoimapuistoista on onnistuneesti käynnistynyt juuri täällä, Kumpula-Natri toteaa.
Torkkola tukee sekä valtakunnan että EU:n tason linjauksia lisättävistä uusiutuvista energianlähteistä sekä tiukentuvasta päästöpolitiikasta.  Myös maakuntavaltuusto on Kumpula-Natrin johdolla antanut oman panostuksensa alueen uusiutuvien energiamuotojen kehittämiselle. Visiona on, että maakunta on energiaomavarainen ja että kaikki energia voidaan tuottaa uusiutuvilla energiavaroilla.
–Yli puolet energiasta voitaisiin tuottaa tuulivoimalla. Tämä on kultarannikkoa, sillä täällä tuulirakentaminen on luonnollista tuulisuuden vuoksi.

Vaasan kaupungin tervehdyksen vihkiäisiin toi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo. Hän kannattaa, että energiatuotantoa laskettaisiin seudulla enemmänkin tuulivoiman varaan, sillä kaupunki haluaa panostaa monin eri tavoin ympäristön suojeluun ja uusiutuviin energialähteisiin.
– Vaasa on sitoutunut torjumaan ilmastonmuutosta, ja meillä on tekeillä oma energia- ja ilmastopoliittinen ohjelma. Haluamme näyttäytyä Pohjolan energiapääkaupunkina, jossa Torkkolan alue erottuu kansainvälisesti, hän toteaa.

Tuulivoima on tulevaisuuden  energiamuoto

EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola uskoo, että tuulivoima on tulevaisuuden energiamuoto: ympäristövaikutukset ovat muita pienemmät, se toimii paikallisesti, on täysin päästötön ja energianlähde on uusiutuvaa.
– Tuuli on uusiutuvista energiamuodoista lisäksi halvin tapa tehdä sähköä, hän muistuttaa. Vuolan mukaan EPV tähtää myös tulevaisuudessa teollisen mittakaavan tuulipuistorakentamiseen, joka pärjää ilman tukia.

Torkkolan tuulivoimaprojekti oli EPV:lle opettavainen ja haastava. Ennen yhtiö on rakentanut tehdasaitojen sisäpuolelle, mutta nyt oltiin yksityisten omistajien mailla. Yhteistyö on sujunut kuitenkin hyvin koko projektin ajan.
– Haluankin kiittää kaikkia maanomistajia, viranomaisia, Vaasan ja entisen Vähänkyrön päättäjiä, laitetoimittajaa, urakoitsijoita ja omaa organisaatiotamme. Yhteistyö ja projektin johto toimivat hienosti, eikä suuria ongelmia ilmaantunut. Tuulivoimapuisto valmistui aikataulussa ja mikä ilahduttavinta, selvästi alle budjetin, hän päättää.

Torkkolan tuulivoimapuistoprojektin vaiheet:

2008–2012 Kaavoitus
2013 Kaava lainvoimainen
2013 Rakennuslupa
2014–2015 Puiston rakentaminen

100 miljoonan investointi toi Torkkolaan:

16 tuulivoimalaa, korkeus 140 m
13 km tietä
20 km kaapeliverkkoa
1 miljoona kiloa terästä
1 600 autokuormallista betonia

Katso video puiston rakentamisesta:


Teksti: Anni Kiviniemi, Mantra Communications 

Video ja kuvat: Mikko Havusela