Ensimmäinen tuulivoimala on valmis!

Torkkolan ensimmäinen tuulivoimala on nyt kohonnut täyteen mittaansa, kun lavat saatiin asennettua paikoilleen tänään maanantaina.  Loput voimalat pystytetään tulevien viikkojen aikana.

Ensimmäinen tuulivoimala otetaan koekäyttöön viikon sisällä. Konehuoneesta on sitä ennen vedetty kaapelit alas sähkökojeistolle ja tarkistettu kytkennät. Kun voimala vapautetaan tuulen pyöritettäväksi, se alkaa välittömästi tuottaa sähköä verkkoon.

Tuuliennusteet sanelevat loput lapa-asennukset

Lapojen asennuksessa seurataan tarkasti tuuliennusteita. Kun ennusteet ovat lupaavia, lavat kuljetetaan satamasta Torkkolaan juuri ennen asennusta. Vielä ennen asennuksen aloittamista tuulen nopeutta seurataan tarkasti.
– Asennukseen valmistaudutaan, kun kymmenen minuutin ennuste sekä puuskatuuliennuste ovat alle 10 metriä sekunnissa. Seuraamme myös nosturin puomin kärjessä olevaa tuulennopeusmittaria, kertoo EPV:n projektipäällikkö Anssi Koski.

Kun olosuhteet ovat hyvät, nosturi ottaa erikoisnostotyökalullaan lavan kuorma-autosta ja nostaa sen vaakasuorassa voimalan napaan. Kosken mukaan miehiä on kymmenkunta sekä maassa että tolpassa varmistamassa asennuksen onnistumista.
– Reiät ja pultit ohjataan kohdilleen, ja mutterit asennetaan käsin paikoilleen ja kiristetään oikeaan momenttiin. Kolmen lavan asentamisessa optimiolosuhteissa kuluu noin neljä tuntia, Koski kertoo.

HUOM! Tuulivoimaloiden asennusalueelle on pääsy kielletty

Tuulivoimalatoimittaja Vestas rajaa voimalan pystytysalueen lippusiimoilla turvallisuussyistä. Rajatun alueen sisäpuolelle ei kenelläkään ulkopuolisella ole asiaa, sillä nostoalueella ja sen läheisyydessä ei ole turvallista oleskella.

Teksti: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Kuva: EPV Tuulivoima Oy