Erikoiskuljetus tulee, maltti on valttia

Tuulivoimaloiden osien kuljetus Vaasan satamasta Torkkolaan on juuri nyt meneillään. Runkojen osat ovat jo perillä, ja pian alkaa siipien liikennöinti. Yksi voimalaitos vaatii yhteensä 15 erikoiskuljetuskuormaa, joten kaikkien 16 voimalaitoksen kuljettamiseen ajoja kertyy yhteensä 240.   Kuljetukset hoitaa Silvasti Oy, jolla on muulle liikenteelle yksi tärkeä viesti: maltti on valttia.
– Toivomme kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta tien päällä. Etäisyydet seudulla ovat lyhyitä, ja vaihdamme tietä usein. Ohitse ei siis tarvitse välttämättä hötkyillä, sillä perässämme ei tarvitse ajaa kauaa, työnjohtaja Sami Kivelä muistuttaa ystävällisesti.

Kaksi erikoiskuljetusreittiä

64 kilometrin siipien kuljetusreitti:

49 kilometrin kuljetusreitti muille tuulivoimalan osille:

Turvallista erikoisliikennettä

Silvastin kuljetusreitit on suunniteltu tarkasti ja huolella. Jokainen risteys, liikennemerkit, jakajien luiskaukset ja ojat on käyty läpi, jotta erikoiskuljetukset pääsevät perille turvallisesti. Kuormat tarvitsevat sekä kestävää tiepohjaa että tilaa ympärilleen.
– Torkkolan projektissa lähinnä siivet ovat pituutensa vuoksi aiheuttaneet muutostarpeita. Tilavat risteykset ovatkin vaikuttaneet erityisesti siipikuljetusten reittivalintaan, sillä lähes 70 metriä pitkällä yhdistelmäkuormalla risteyskääntymiset ovat haastavia, Kivelä kertoo.

Kaikki kuljetukset ovat sekä erikoispitkiä että -leveitä, joten niitä saattavat aina varoitusautot. Erikoiskuljetusten ajonopeus on enimmillään 60 km/h, ja ne päästävät takaa tulevia autoja tarvittaessa ohi. Vastaantulijat voivat puolestaan mahdollisuuksien mukaan yrittää etsiä hyvää väistöpaikkaa.

Kuljetusten ajankohdat pyritään suunnittelemaan siten, etteivät aamu- tai iltaruuhkat häiriintyisi. Kivelä kuitenkin tietää, että aikataulut painavat päälle, ja täysin hiljaista teillä ei ole koskaan.
– Reitti kulkee lähellä Vaasaa, joten liikennettä on jatkuvasti. Aamuisin pyrimme lähtemään kuitenkin vasta klo 8.00 aikaan, jolloin pahin työmatkaruuhka on ohi.

Liikennetiedotteet

Ennen erikoiskuljetusten lähtöä Silvasti toimittaa liikennetiedotteet Liikennekeskukselle ja esimerkiksi YLE:n paikallismedialle.

Tiedot kaikista maan erikoiskuljetuksista näkyvät reaaliaikaisesti verkkosivulla: liikennetilanne.liikennevirasto.fi (linkki: näytä häiriöt listana)

Teksti: Anni Kiviniemi, Mantra Communications