Torkkolan tuulivoimapuiston turbiinit pyörivät vuoden päästä kesällä. Samassa kun siivet kauhovat ilmaa 140 metrin korkeudessa, myös maan alla alkaa tapahtua. Puistoalueen mullassa risteilevät tuulivoimapuiston näkymättömät mutta elintärkeät sähkökaapelit. EPV:n sähkö- ja automaatiopäällikkö Jari Heinilän mukaan tämän kokoluokan puistossa kaikki on vähän suurempaa, myös sähköliikenteen ja -materiaalimenekin osalta:
– Alueella kulkee kaapeleita yli 20 kilometriä. Ne ovat 20-kilovolttisia ja 10 cm:n paksuisia. Ei siis mitään ihan perusjohtoja!
Tällä hetkellä noin 40 % puistoalueen kaapeloinnista on jo tehty. Kaapeleita on asennettu erityisesti teiden varsille – samaan aikaan kun teitä on rakennettu. Koska piuhat kulkevat tierakenteen reuna-alueilla, kaapelointi on sujunut helpommin. Vaikka työmaa ja kaapelointimäärä ovat valtavia, Heinilän mukaan suurempia ongelmia ei ole ilmaantunut.
– Haasteita tuo ainoastaan kivikkoinen maasto, siellä kaapelilinjassa ei juuri mutkia tehdä, hän kertoo.
Kesäkuussa alkavat tuulivoimaloiden massiiviset perustus- ja valutyöt. Yhden voimalan betoniperustuksen halkaisija on 22 metriä ja korkeus 3,5 metriä . Jotta valtava voimala seisoisi maassa tukevasti, perustuksien alle vaihdetaan massoja paikoittain jopa 5 metriä. Ennen valuvaihetta perustus putkitetaan, ja kaapelit ujutetaan putkiin betonin kuivuttua.
Seudun energiaosaaminen valjastettu
Suuressa tuulivoimapuistossa vaaditaan myös suurta energia-alan osaamista. Hanke työllistääkin monipuolisesti seudun omia energiateknologiayrityksiä: Ravera hoitaa kaapeloinnin ja sähköistyksen, ja Iecon tekee lisäasennukset. Kaapelit johtavat tuulivoiman sähkövirran sähköasemalle, jonka toimittaa VEO. Sähköasemalta sähkö siirtyy ABB:n muuntajien kautta lopulta pääverkkoon.
Puisto tuottaa energiaa verkkoon valtavia määriä, vuodessa jopa 10 000 omakotitalon tarpeiden verran. Kun turbiinit on kytketty sähkölinjaan, automaatiolaitteet hoitavat tuulivoimapuiston säädön.
– Puisto tuottaa energiaa verkkoon todella paljon. Jos määrää täytyy joskus rajoittaa, se voidaan taata automaatiolaitteilla, Heinilä kertoo.
Teksti ja kuvat: Anni Kiviniemi, Mantra Communications