Työmaapäällikkö – puiston johtava jokapaikanhöylä

Torkkolan tuulivoimapuiston tuoreella työmaapäälliköllä Jani Keckmanilla on monta lankaa käsissään. Hän vastaa työmaan johdosta ja yleisorganisoinnista sekä toimii alueen työsuojelukoordinaattorina ja maanomistajien paikallisena yhteyshenkilönä. Vastuu on suuri, mutta entinen rakennusliikkeen työpäällikkö ja neljän lapsen isä ei vähästä hätkähdä.
– Mittasuhteethan tällä työmaalla ovat valtavat. Kuopat ja koneet ovat suurempia, mutta menetelmät samanlaiset kuin muuallakin. Pitkäjänteisyydellä ja keskustelutaidolla pärjää pitkälle, hän uskoo.

Tähtäimessä turvallinen työmaa

Tällä hetkellä tuulivoimapuistossa rehkitään maarakennustöissä. Teillä kulkee kivirekkojen ja dumppereiden katkeamaton liikenne, ja voimaloiden pohjia työstävät kymmenet kaivinkoneet ja iskuvasarat. Tiet pöllyävät ja kalliota räjäytellään. Työskentely-ympäristö ei taida juuri nyt olla turvallisimmasta päästä?
– Massanvaihtopaikoilla on aina sortumavaara, sillä reunat eivät ole kestäviä. Kaikki tiet eivät myöskään ole ajettavassa kunnossa, ja räjäytyksissä voi lentää kiviä ja kallion siruja. Lisäksi kolari on ilmeinen vaara, kun valtavat autot ajavat pölyävillä teillä, Keckman listaa.

Työsuojelukoordinaattorina Keckmanin tehtävä on ohjata ja valvoa työmaan turvallisuutta. Hän kiertää alueella ja tarkastaa, ettei työsuojelumääräyksistä lipsuta. Jokaisella urakoitsijayrityksellä on myös nimetty oma työturvallisuudesta vastaava henkilö, joka tekee tarkastuksia viikoittain. Ja aina kun alueelle tulee uusi työntekijä, hänet perehdytetään yhteisiin pelisääntöihin.
– Toistaiseksi työmiehille ei ole sattunut mitään, edes läheltä piti -tilanteita. Myös ulkopuolisten liikkujien on kuitenkin oltava varovaisia. Kyltit kieltävät tulemasta alueelle arkisin klo 7–19 välisenä aikana, mutta täällä voi olla kalustoa muulloinkin.

Urakoitsijan tutut saappaat

Keckman osallistuu puistotyömaan urakoiden kilpailutukseen. Hänen tehtävänsä on myös katsoa, että yhteydenpito valittujen toimijoiden välillä sujuu. EPV haluaa suosia puistotyömaalla erityisesti paikallisia yrityksiä, aina kun mahdollista. Kaiken kaikkiaan jättiprojekti työllistää jopa kymmeniä eri aliurakoitsijoita.

Keckman toimi aiemmassa työssään rakennusurakoitsijan asemassa, joten urakoitsijan saappaat ovat hänelle varsin tutut. Nyt mies saa itse olla rakennuttajan leivissä ja palvella urakoitsijoita.
– On suuri etu, että osaan lukea esimerkiksi tarjouspyyntöpapereita myös urakoitsijan näkökulmasta. Urakat ovat tällä työmaalla kuitenkin euromääräisesti melkoisen suuria.

Keckmanille on tuttua olla täystyöllistetty ja hoitaa montaa eri tehtävää samanaikaisesti. Haasteet eivät nimittäin lopu kello neljä iltapäivällä. Pitkän ja pölyisen työpäivän jälkeen mies lähtee kotiin Isoonkyröön, jossa odottaa uusi tärkeä vastuutehtävä: neljännen lapsen ristiäisvalmistelut.
– Vaihdoin työpaikkaa ja sain lapsen samaan aikaan. Ei käy elämä ainakaan tylsäksi, hän nauraa.

 

Teksti ja kuvat: Anni Kiviniemi, Mantra Communications