Pekkaniskan nosturit kokoavat tuulivoimalat pala palalta

Kun tuulivoimaloita aletaan kasata, nosturiyhtiö Pekkaniska Oy on jo tehnyt esivalmisteluissa aika urakan. Torkkolaan tuodaan noin neljäkymmentä rekkakuormallista nostokalustoa suoraan Pekkaniskan edelliseltä työmaalta.
– Tuulivoimapuiston tilojen käyttö on suunniteltava tarkasti etukäteen. Olemme käyneet tonteilla useasti katsomassa, miten nostokalusto ja apunosturit saadaan mahtumaan ja missä puomi voidaan kasata. Torkkolassa tontit ovat onneksi tilavat, eikä ongelmia ole odotettavissa, kertoo Pekkaniskan tuotepäällikkö Olli Väänänen.

Torkkolan tuulivoimaloiden päänosturi on Liebherr LG1750, joka on mobiilialustainen ristikkopuominosturi. Täysin samanlaista nosturia ei löydy koko Suomesta.
– Kaiken kaikkiaan tämän koneen maksiminostokyky on 750 tonnia, ja nosturin koukku Torkkolassa ylettyy reilun 150 metrin korkeuteen. Torkkolan voimalat ovat tällekin koneelle kuitenkin aika maksimikorkuisia, Väänänen esittelee.

Nosturi kasvaa tuulivoimalan myötä

Voimaloiden alimpia kerroksia varten nosturi kasataan pienempään varustukseen. Kun tavaraa nostetaan matalammalla, varustus saa olla kevyempi. Nostovoiman on silti oltava järeä: alin tornilohko nimittäin painaa 115 tonnia.
– Voimalan esikasauksessa laitetaan voimalan alimmat tornilohkot paikoilleen. Tällöin käytössä on noin  puolet vähemmän puomin pituudesta, joka tarvitaan koko voimalan kasaukseen, Väänänen kertoo.

Kun tornin paloja aletaan nostaa yhä ylemmäs, nosturin taakse asennetaan derrick-puomijärjestelmä, joka antaa nosturille lisäkapasiteettia, ja derrick-puomista roikkuvan tarjottimen päälle voidaan laittaa 400 tonnia vastapainoja. Päänosturin apukoneina on lisäksi 250-tonninen mobiilinosturi ja 100-tonninen tela-alustainen nosturi.

Työn haasteina kelit ja voimaloiden koko

Väänäsen mukaan Torkkolan tuulivoimaloiden pystyttäminen on Pekkaniskalle merkittävä projekti. Yhtiön nostureilla on yleisesti hyvä käyttöaste. Tänä vuonna trendinä ovat olleet suuremmat tuulivoimalat, kuten Torkkolassakin.
– Voimaloiden 140 metrin korkeus tuo haastetta ja lisää vaikeuskerrointa. Silloin on huomioitava enemmän eri asioita, mikä tekee mielestäni tästä erityisen mielenkiintoista.

Korkeuden lisäksi myös säät vaikuttavat voimaloiden kokoamiseen, joten projektin aikataulua on vaikea etukäteen tarkasti arvioida. Nostourakka aloitettiin lokakuussa. Useimmiten yhden voimalan pystyttämiseen kuluu noin kaksi työpäivää.
– Ihanneolosuhteissa saisimme valmiiksi 1,5 voimalaa viikossa. Tuuliset päivät voivat kuitenkin hidastuttaa työtä, Väänänen kertoo.

Teksti: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Kuvat: EPV Tuulivoima Oy