Torkkolan tuulivoimapuiston infra on nyt viimeistelytöitä vaille valmis. Lokakuussa työmaa luovutetaan laitevalmistajalle, joka marras-helmikuun aikana hoitaa tuuliturbiinien korkeat asennukset. EPV Tuulivoima Oy:n toimitusjohtaja Frans Liski näyttää tyytyväiseltä: yksi Pohjanmaan suurimmista investointihankkeista on nyt rakentamisen osalta puolivälissä, ja mikä parasta, työ on sujunut erinomaisesti.
– Kaikki asetetut tavoitteet on saavutettu. Rapatessa on toki roiskunut, mutta lopulta yllättävän vähän, hän toteaa.
Kovat haasteet, kovemmat ammattilaiset
Torkkola on EPV:n ensimmäinen suuren kokoluokan tuulivoimapuistohanke. Valtavan infran rakentaminen on vaatinut ammattimaista projektinhallintaa. Työmaa on koostunut useasta osaurakasta, joista tärkeimpinä maarakennus-, sähkö-, ja valutyöt. Kaikkien työvaiheiden ja vaatimusten aikatauluttaminen ja yhteensovittaminen ovat vaatineet huolellista organisointia. Kun kaikki alkaa olla nyt paketissa, onnistumisen avaimet on helppo nimetä. Niitä löytyy Liskin mielestä tasan yksi.
– Kovat ammattilaiset. Työmaan henkilöstö on ollut alansa huippua. He ovat osanneet ratkoa kaikki mahdolliset solmut ja yllätykset, mitä eteen on tullut. Siitä he ansaitsevat suuren kiitoksen.
Liskin mukaan työntekoa maustoivat lisäksi kiireinen aikataulu ja jatkuva laadunvalvonta. Torkkolan kokoisessa rakennushankkeessa työn laaduksi nimittäin kelpaa vain paras. Vaikka esimerkiksi maa- ja betonityöt kuulostavat ehkä jokapäiväisiltä urakoilta, täällä ne ovat suuren mittakaavansa vuoksi olleet kaukana helpoista perustöistä.
– Osaamisen on oltava korkealla tasolla ja valvonnan tiukkaa, sillä olennaisia laatupoikkeamia ei saa tulla. Kompromisseja ei voida laadussa tehdä. Rakennustyömaan normaalit työt ovat monelle tuttu juttu, mutta tämä hanke ei ole ollut mitään kesämökin rakentamista, Liski vertaa.
Monta sopan keittäjää, silti hyvä soppa
Jo suunnitteluvaiheista alkaen työn taustalla on ollut suuri ja kirjava joukko eri sidosryhmiä. Liskin mielestä eräs tärkeimmistä sidosryhmistä on puiston tuulenottoalueen noin 130 maanomistajaa. Heidän kanssaan EPV on pyrkinyt sopimaan mahdollisimman pitkälti eri asioista. Yhteydenpitoa on ollut paljon ja jatkuvasti. Esimerkiksi kaikkien kaapeleiden vedoista on sovittu jokaisen asianosaisen maanomistajan kanssa erikseen.
– EPV on aiemmin tottunut tekemään teollista rakentamista rajatulla alueella, joten suuren sidosryhmämäärän ja lupamenettelyiden vaatima resurssitarve tuli pienenä yllätyksenä. Teiden, kaapeleiden, työmaan sekä puiston vaatiman huoltoinfrastruktuurin suunnittelu- ja luvitusprosessi on ollut perinteiseen työmaahan verrattuna monivaiheisempaa. Kaikesta on kuitenkin päästy sopuun ja selvitty kunnialla. Toivottavasti myös mahdollisimman moni maanomistaja on kokenut yhteistyön hyvänä, hän kertoo.
Toimitusjohtajan mielestä eräs merkittävä positiivinen yllätys on ollut paikallisten yritysten työpanos ja kilpailukyky. Kaikissa suurissa urakoissa olivat seudun omat yritykset vahvasti mukana.
– Kyse ei ole siitä, että olisimme tarkoituksella suosineet kotikenttää. Nämä yritykset ovat vain kilpailutuksessa osoittautuneet aidosti kilpailukykyisimmiksi toimijoiksi. Se antaa hyvän kuvan Vaasan seudulla olevasta osaamisesta.
Teksti: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Kuva: EPV Tuulivoima Oy