Tuulivoimala-alueella liikkuvien kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä voimaloista saattaa pudota ympäristöön lunta ja jään palasia. Sisäänajoteiden varsille pystytetään varoituskyltit sekä -valot, jotka vilkkuvat, jos voimaloissa on havaittu jään muodostumista.
Jäätä saattaa syntyä sekä tuulivoimalan rakenteisiin että sen lapoihin, kun lämpötila nopeasti kohoaa eli lauhtuu pakkasen jälkeen. Erityisesti lapoihin muodostunut jää on ongelmallista, koska se voi lentää ulospäin. Kova tuuli saattaa myös heittää lunta konehuoneen katolta maahan, ja lapoihin kertyy helposti varsinkin suojalunta.
– Jos huomaamme jään muodostumista, tarkastamme tilanteen ja pysäytämme tarvittaessa voimalan, jotta jää tippuisi suoraan alaspäin, työmaapäällikkö Jani Keckman kertoo.
Tuulivoimaloissa on jääntunnistusjärjestelmä. Jos se reagoi, tilanne tarkistetaan ja voimala pysäytetään tarpeen niin vaatiessa.
– Talviaikaan voimala-alueella kannattaa kuitenkin aina liikkua varovaisesti, ja valon vilkkuessa pysytellä voimaloista mahdollisimman kaukana. Myös autojen kannattaa välttää pysäköimistä voimala-alueella tähän aikaan vuodesta, Keckman opastaa.
Jos alueen turvallisuusasioista ilmenee kysymyksiä, työmaapäällikkö vastaa niihin mielellään:
Jani Keckman, p. 010 505 5056
Teksti: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Kuvat: EPV Tuulivoima Oy