EPV valde marknadsledaren Vestas som turbinleverantör

De 16 vindkraftverken i Torkkola levereras av världens ledande vindkraftsbolag, danska Vestas. Företaget har sammanlagt levererat över 52 000 vindkraftverk till 73 länder runtom i världen. De kraftverk som Vestas installerat genererar hela 90 miljoner MWh el om året, vilket motsvarar behovet för miljontals hushåll.
– Vi är mycket glada över att EPV valde Vestas. Vårt samarbete har fungerat bra, konstaterar Christer Baden Hansen, försäljningsdirektör för Vestas Finland.

Hela paketet från Vestas

Vestas levererar hela kraftverken åt EPV, det vill säga både torn, vingar, turbin och maskinrum. Den närapå 140 meter höga kraftverksmodellen som används i Torkkola har en effekt på 3,3 MW. Modellen är mycket beprövad och liknande kraftverk finns redan på flera håll både i Finland och i andra delar av världen. Det här var en avgörande orsak till att EPV valde Vestas.
– Det ger en trygghet att veta att samma turbinmodell har fungerat bra tidigare. Vi är övertygade om att vi inte kommer att råka ut för några otrevliga överraskningar, säger VD Frans Liski på EPV Vindkraft.
En annan avgörande orsak till att valet föll på Vestas var att bolaget kunde erbjuda en modell som var tillräckligt hög och stor för Torkkola.

Kallt väder ställer till det

Förutom själva kraftverken levererar Vestas också service och underhåll av kraftverken åt EPV.
– Jag är glad att samarbetet fungerar så friktionsfritt mellan bolagen. Det är viktigt i stora infrastrukturprojekt, eftersom vi sannolikt kommer att ha med varandra att göra de kommande 20 åren, säger Christer Baden Hansen.
Den största utmaningen för projektet har enligt Christer Baden Hansen tillsvidare varit vädret – speciellt på nätterna är det ibland så kallt att arbetet måste avbrytas. Samtidigt vill Christer Baden Hansen passa på att tacka alla invånare i trakten.
– Folk har visat stort tålamod med alla stora och tunga transporter till byggarbetsplatsen som grötat till trafiken.

GOPR0305_pienennetty

_DSC3935_pienennetty

Text: Anni Kiviniemi, Mantra Communications

Foton: Mikko Havusela